Karinkijkt.nl

 

Blogs

Een stukje over macht

‘Something inside so strong’ – Labi Siffre

(Geschreven in juni 2020)

Februari 2021

In de begintijd van corona zat ik mij nogal op te vreten over wat er gebeurde in Nederland en in de wereld en schreef ik in juni 2020 een stukje over macht(smisbruik). Ik was vastbesloten het te publiceren, bijvoorbeeld op Facebook, maar iets weerhield mij. Vandaag herschreef ik het stukje. Het resultaat lees je hieronder.

 

Juni 2020

We leven in een rare tijd, waarbij de meningen over hoe het nu werkelijk zit je om de oren vliegen. Soms heb ik de neiging ook iets te willen zeggen, terwijl ik me normaal liever op de achtergrond houd. Op sociale media zie ik dat andere mensen veel schrijven en veel delen en het is me daarbij opgevallen dat er veelvuldig en vaak heftig op van alles gereageerd wordt. Ik zie dat mensen elkaar zwart maken en heb het gevoel dat we elkaar gek maken.

 

Veel mensen lijken verstand van zaken te hebben. Veel andere mensen vinden echter hun eigen verstand weer beter. Het lijkt erop dat je niet echt serieus genomen wordt als je niet minstens één academische titel op je naam hebt staan plus tig jaar ervaring in het veld waarin je gestudeerd hebt. En zelfs als je dat hebt, ben je er niet van verzekerd dat je serieus genomen of zelfs maar gehoord wordt. Sterker nog: als je kritische vragen stelt of een tegengeluid hebt, is het stempel van complotdenker in deze tijd snel uitgedeeld.

 

De nuance in wat mensen schrijven en hoe anderen daar op reageren is vaak ver te zoeken.

 

Ik aarzel of ik zelf wat wil gaan zeggen, in het openbaar, op social media…. Recht van spreken – gebaseerd op de bovengenoemde criteria – heb ik lijkt me. Ik heb mijn opleidingen, ik heb mijn diploma’s, ik heb mijn werkervaring en daarnaast beschik ik over vijftig intensieve jaren levenservaring, wat misschien nog wel het meest telt. Opleidingen en diploma’s zijn mooi, maar ze zeggen niet alles. De praktijk is weerbarstiger dan de theorie en zo veel complexer. Die opleidingen, maar vooral ook die praktijk, hebben mij iets geleerd over macht en over machtsmisbruik.

 

Daarom wil ik daar iets over zeggen.

 

Macht wordt misbruikt als er steeds bij herhaling één eenzijdige hoofdboodschap wordt afgegeven.

 

Macht wordt misbruikt als er vooral informatie gezonden wordt en er geen informatie (inspraak) ontvangen wordt.

 

Macht wordt misbruikt als er gedaan wordt alsof ontvangen informatie (inspraak) wordt meegenomen, maar als dit niet werkelijk het geval is.

 

Macht wordt misbruikt als wordt toegestaan of zelfs gefaciliteerd (door het verstrekken van tegenstrijdige of incomplete informatie) dat er twee of meerdere kampen ontstaan. Dat heet verdeel en heers. Dit wordt nog versterkt als daarbij één van de kampen geridiculiseerd wordt (belachelijk gemaakt wordt door wat zij zeggen als lariekoek te bestempelen).

 

Macht wordt misbruikt als mensen elkaar gaan controleren en dit door de machthebber gestimuleerd wordt. (Uitzonderingen hierop zijn denkbaar)

 

Macht wordt misbruikt als mensen psychologisch beïnvloed worden doordat zij de hele dag, week in, week uit, via verschillende kanalen dezelfde (eenzijdige) boodschap en oplossing moeten aanhoren. De wijze waarop deze boodschap wordt gebracht versterkt de beïnvloeding.

 

Macht wordt misbruikt als niet alle informatie wordt vrijgegeven, maar slechts een beperkt deel daarvan, of als deze informatie wordt verdraaid.

 

Macht wordt misbruikt als mensen in hun lichamelijke en geestelijke integriteit geschonden worden.

 

Macht wordt misbruikt als mensen vrijheden worden ontnomen of aan hen dingen worden opgelegd die indruisen tegen hun recht op zelfbeschikking of als hiermee gedreigd wordt.

 

Tja, machtsmisbruik... Ik laat het aan de lezer om te beoordelen of hij/zij vindt dat dit aan de orde is op dit moment. Bij mij kwam de thematiek boven, omdat ik in het politieke spel misbruik van macht herkende. Anderen kunnen dit natuurlijk anders ervaren.

 

Maar ik kan nog meer vertellen over macht.

 

Alle mensen zijn gelijkwaardig, al lijken sommigen te denken dat ze meer gelijkwaardig zijn dan anderen (vrij naar George Orwell).

 

Ik ben een machthebber.

Jij bent een machthebber.

We hebben macht over ons eigen leven. Soms hebben we een beetje macht over iemand anders leven, bijvoorbeeld als we leidinggevende zijn of kinderen hebben. Dan hebben we weer de macht om te kiezen hoe we met deze macht willen omgaan.

Sommige mensen hebben veel macht. Of invloed. Of allebei.

Ik ga ervan uit dat iedere machthebber met de kennis en ervaring die hij of zij heeft, het beste probeert te doen. Maar wat volgens hem/haar op een bepaald moment het beste is, hoeft niet het beste te zijn. Hij of zij heeft immers niet alle kennis en alle ervaring. Die heeft niemand.

 

Macht kan alleen misbruikt worden als ik daar toestemming voor geef.

 

Mensen die macht misbruiken zijn bang (al weten ze dit vaak zelf niet). Ze hebben liefde nodig. Veel liefde. Echt waar.

 

Misbruik van macht geeft mij de gelegenheid sterker te worden als mens. Het lied ‘Something inside so strong’ van Labi Siffre beschrijft dit mooi: ‘The higher you build your barriers…. The taller I become… The further you take my rights away… The faster I will run…’. Dank aan degenen in mijn leven die macht op mij hebben uitgeoefend. Dankzij hen kan ik dit nu schrijven.

 

Macht heeft geen invloed als wij ons als mensen niet zouden (laten) verdelen in kampen, als we elkaar niet meer zouden afvallen op social media, maar zouden bijvallen en aanvullen, als we elkaar zouden aanhoren en echt naar elkaar zouden luisteren met als doel elkaar echt te begrijpen. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn. Voor beide (of alle) kampen is wat te zeggen. Er is niet één waarheid.  Er is mogelijk wel een beste middenweg, die we zouden kunnen vinden als we daar ons best voor deden.

 

Macht heeft geen invloed, als niemand zich er wat van aan zou trekken. We zijn met zijn allen veel groter en sterker dan een paar machthebbers. ‘What if it was war and no one went?’ (Bron: John Lennon) Hiermee wil ik niet zeggen dat we ons niets van (andere) machthebbers moeten aantrekken; wel dat daar grenzen aan zitten.

 

Macht heeft geen invloed als ik mijn eigen angsten overwin.

 

Macht heeft geen invloed als we allemaal lief zijn tegen en begrip hebben voor elkaar.

 

Dus als je wilt:

#doeeslief #maardanechtlief #endanooktegeniedereen #ookalbenjehetnietmethemofhaareens

#weesgeïnteresseerdinelkaarswaarheid #respecteerelkaarswaarheid

#respecteerelkaarswensen #respecteerelkaarsgrenzen

#nietaanvallenmaarbijvallenenaanvullen

#overwinjeangsten #stainjemacht

#samenlevenensamenzijnisfijn

 

Februari 2021

De reden dat ik het stukje niet eerder publiceerde was, omdat ik mij realiseerde dat ik er te veel emotie bij had. Ik was gefrustreerd en boos. Ik wilde niet met mijn stukje mijn verontwaardigde energie de wereld insturen. Ik zou me dan hebben laten opjutten/verdelen en daarmee meegegaan zijn in het machtsmisbruik, de verdeel- en heerspolitiek die ik zag gebeuren.

 

Ook was ik bang. Zou ik opgewassen zijn tegen eventuele negativiteit die op me af zou komen?

 

Ik moest met mezelf eerst een heel proces door om nu dit stukje zonder emotie en zonder (of toch in elk geval met veel minder) angst te kunnen plaatsen.

 

#jebentnooitteoudomteleren

#somethinginsidesostrong

 

Karin Boonstra, 10 februari 2021

 

Terug naar overzicht
 

Over mij

 

Hoi, mijn naam is Karin Boonstra, de schrijfster van dit blog. Ik ben geïnteresseerd in wat er in de buitenwereld gebeurt en in wat dat doet met mijn binnenwereld. Ik kijk ernaar en probeer er in dit blog open en neutraal verslag van te doen. Ik ben afgestudeerd in de studie Beleid en Bestuur in Internationale Organisaties aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Daarnaast heb ik de Post Hbo opleiding tot transformationeel coach en de opleiding tot energetisch healer afgerond. Het is al lange tijd mijn wens iets met schrijven te doen en met dit blog laat ik mijn eigen wens in vervulling gaan. Voel je vrij mijn blogs te delen met mensen waarvan je denkt dat ze er in geïnteresseerd kunnen zijn of dat ze er iets aan kunnen hebben. Wil je iets met me delen, dan kun je me een mail sturen. 
 

Contact

 
 

Contactgegevens

  • Karin Boonstra
  • Karin@karinkijkt.nl